Hoppa till innehåll

Krönika i Internetworld: Netscape fyller 20 år, tack för allt!

oktober 14, 2014

Jag har skrivit följande krönika för Internetworld idag.

När jag läste Marc Andreesens tweet i morse om Netscapes 20 års jubileum hoppade jag till. Var det så länge sedan? Jag minns det som det var igår. Är det så det känns att åldras? Att påminnas om Netscape väckte också känslor i mig. För mig handlar det om mer än bara en tidsmarkör som visar att åren gått.

Jag har aldrig varit så intresserad av musik. Jag vet att många kan nämna ett album eller en artist som djupt påverkat deras liv och identitet. Och det är just så jag känner för Netscape. Netscape är mitt album, och grundaren Marc Andreesen är min artist. När jag tänker på Netscape är det mycket känslor och tankar som väcks. Netscape har på många sätt påverkat vem jag är idag.

Då för 20 år sedan läste jag på KTH.  Jag hade blivit uppslukad av Internet och satt i datasalarna på kvällarna tillsammans med mina lika frälsta kurskamrater. Vi följde allt nytt som hände. På den tiden var tillväxten mer påtaglig. Det kändes nästan som att det gick besöka samtliga nya sidor som publicerades. Vi byggde egna hemsidor och programmerade egna tjänster. Internet var ”under construction”.

Lanseringen av Netscape 1994 slog ned som en bomb. Från en dag till en annan blev Internet användbart för alla. Men lanseringen av Netscape utgjorde en dörröppnare på fler sätt. Netscape blev också en kommersiell succé. Netscape visade för första gången att Internet inte bara var ett akademisk nätverk. Det var en helt ny global marknad. Det gick att tjäna pengar på att publicera en programvara som kunder från hela världen enkelt kunde köpa.

Det var då entreprenören i mig vaknade. Jag ville jobba med Internet, utveckla Internet, och hjälpa andra att förstå hur bra detta Internet var. Jag var i kontakt med pionjärerna på den tiden och började jobba extra. Jag var på mässor med Tele2 och demonstrerade uppringt internet med modem. Jag var på bibliotek och installerade datorer (med Netscape såklart) och jag föreläste om hur Internet kommer att förändra framtiden. Jag och några vänner utvecklade ett dynamiskt annonssystem som skulle visa personliga annonser som anpassades efter de artiklar användaren läste. Systemet plockades upp av ett tidningsförlag och jag hoppade av KTH och började arbeta heltid med utveckling.

Efter att ha varit anställd som utvecklare på olika företag så startade jag, tillsammans med ett gäng från Spray, ett företag som skulle utveckla appar för mobiltelefoner. Det var sent 90-tal och vårt företag Ehand, blev snart uppvaktade av riskkapitalister och media. Vi hade Netscape som förebild och vår vision var att vi skulle bli nästa Netscape, fast i mobilen. Det riktiga Netscape hade då passerat kulmen. Vi var övertygade om att nästa motsvarighet till Netscape skulle hända i mobiltelefonerna, men vi visste inte riktigt vad det skulle vara. Vi var pionjärer och experimenterade. Ehand lanserade Sveriges första WAP-sajt. Vi byggde mobilappar för Nokia- och Ericsson-telefoner. Vi byggde appar för Palm pilot och Windows CE. Vi var i Silicon valley och hängde med Yahoo. Det var en spännande tid att vara entreprenör, men vi var alldeles för tidigt ute. Marknaden var inte redo. När den stora IT-kraschen kom var vi tvungna att lämna mobiltelefonerna och svänga företaget mer mot backendsystem där det fanns en fungerande marknad. Ehand blev till slut uppköpt av ett amerikanskt företag och utvecklingen flyttade stegvis ut från Sverige. Vi blev aldrig nästa Netscape. Det var det andra företag som blev. Men jag är väldigt glad och stolt att vi försökte.

Idag jobbar jag på Sveriges radio som chef för webbutveckling. Jag drivs av samma passion för att göra Internet enkelt att använda för alla. Förra helgen stod Sveriges radio som värd för Hackaway och jag fick träffa många unga IT-entreprenörer. Det var härligt att se dem göra samma resa idag, som jag gjorde då. Men dagens ungdomar har inte längre Netscape som förebild. För dem gäller nya förebilder såsom Spotify, King och WhatsApp. Men även om de inte drömmer om att bli näst-nästa Netscape så gör jag det åt dem. Jag önskar dem all lycka!

Tack Netscape! Du har betytt mycket!

Annons
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: