Hoppa till innehåll

Finns enklare sätt att stå upp för den öppna webben än AMP

oktober 9, 2015

Webben är under attack.

Google har utvecklat en ny teknik som kallas för Accelerated Mobile Pages som utlovar en lika snabbladdad webb som Facebook erbjuder med sina Instant Articles. Visst är det lockande?

Jag tycker verkligen det är dags att vi som tror på den öppna webben står upp mot Facebook och Apple. Men AMP känns som det missar målet.

Nyhetswebbar har redan mycket metadata redan i sidorna. Varför inte använda denna befintlig data när den visas i aggregatorer (typ Google-sökresultatet) för att skapa blixtsnabb användarupplevelse?

AMP har rätt i att det är dags att omvärdera en del moderna tekniker för att kunna komma vidare mot en snabbare öppen webb. Men låt oss då i stället utgå från befintliga mikroformat. Är det dags för Dublin Core att komma ut ur garderoben?

Annars finns det mycket som Google och Apple skulle kunna göra redan idag. Börja med att se till att webbläsarprogrammen är snabbare att starta. Minns ni när Microsoft släppte IE4 där webbläsaren blev en integrerad del av Windows och hela tiden låg redo i arbetsminnet? Starttiden minskade från ett tiotal sekunder till nästan omedelbar öppning av inapp länkar. Dags att påbörja den resan även för Android och iOS. Nu när de senaste modellerna har 2GB RAM eller mer finns inga ursäkter längre.

Och låt oss slippa klicka bort cookie varningar på varenda sida. Det är kanske det enklaste sättet att göra webben i mobilen mer snabbåtkomlig. Idag tas ofta en stor del av skärmytan upp av ett lager som måste klickas bort innan man kan läsa.

Så snälla Google. Börja med de enkla stegen, innan vi inför något nytt som kan ta åratal att införa.

Annons
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: