Hoppa till innehåll

Hur man bildsätter ett blogginlägg

april 17, 2012
tags:
Mina barn pysslar

Mina barn övar mer än jag på bildsättning

Oj, vad svårt det var ett bildsätta den här texten. Men svårt är just vad det är. Hur bildsätter man egentligen ett blogginlägg?

Jag bloggar sedan en tid tillbaka på sverigesradio.se. Jag känner att jag, i min yrkesroll, har mycket att berätta och skriva om. Jag har en mängd uppslag och känner en stor lust att dela med mig av mina erfarenheter som webbutvecklingschef på ett av Sveriges viktigaste mediaföretag.

Jag är en van skribent. I mitt jobb så skriver jag varje dag. Jag har verkligen rutin på att skriva och gör det gärna. Det borde alltså inte vara så svårt för mig att blogga. Men direkt så dök jag på ett stort hinder. Hur skall jag bildsätta mina inlägg? Jag har aldrig bildsatt något av det jag skrivit förut. På sin höjd några bubblor och pilar i Powerpointgrafik som jag klistrat in. Och på stenåldern när jag gick i skolan så var bilder i text absolut inte att tänka på. Vi skrev med papper och penna.

Som läsare vill jag hellre läsa bildsatta texter än långa obrutna textmassor. Hur skall jag då komma igång? Hur lär man sig bildsättning? Jag fick en liten snabbkurs av min kollega, den rutinerade bloggaren Henrik Tornberg, och tänkte dela med mig av resultatet av vår diskussion.

Så här bildsätter man ett blogginlägg:

 1. Använd alltid en bild.
 2. Använd bara en bild per inlägg.
 3. En toppbild är snygg i 16:9 format.
 4. Låt fula bilder vara i stående 3:4 format.
 5. Med stående bilder skall ingresstexten fylla ut hela bilden i höjdled.
 6. Stående bilder skall vara högerställda då det är snyggare.
 7. Bilder på kändisar är trevligt.
 8. Om man använder bilder som är licensierade med Creative Commons så se till att länka till villkorssidan som finns på supportsidorna. Använd samma länkrelation varje gång. (gäller sverigesradio.se)
Här hittar man bra bilder:
 1. Återanvänd Ekots journalistiska bilder från Sveriges radios CMS Isidor då publiceringarna sker på sverigesradio.se.
 2. Google images, flickr, picasa, wikimedia
 3. Pressbilder från hemsidor från förlag, universitet, konferanser.

Och vissa bilder är man som läsare totalt trött på:

 1. Använd ej poserande modeller. Det ger associationer till överanvända bildbyråbilder.
 2. Använd inte svartvita 50-tals bilder från SVT Bild. De finns i överflöd på sverigesradio.se.

Förhoppningen är att om jag bara bildsatt några inlägg så skall jag sedan bli varm i kläderna. Men än så länge känns det väldigt svårt. Att använda ett kort på sina barn är kanske fusk, men finare motiv är svårt att hitta 🙂

Hur gör du för att bildsätta dina texter? Tycker du det känns lika svårt som för mig?

Annons
2 kommentarer leave one →
 1. Också i mediabranschen... permalink
  april 18, 2012 08:46

  Kanske en viktig sak glömdes, därför att den är underförstådd? Bilden ska helst ha koppling till texten, belysa eller tillföra ytterligare en dimention. Som bilden du valde nu. Du valde ju inte en bild av de egna barnen där de äter gröt…

  Själv föredrar jag bilder från 50-talsarkivet framför kändisar. Men det är ju en smaksak…

  • april 18, 2012 16:04

   Bra poäng Annika! Är det kosher att uppdatera texten och lägga in det tro?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: