Hoppa till innehåll

Alla utvecklare borde ha en blogg

februari 4, 2011

Jag har arbetat med internetutveckling i femton år, men aldrig skrivit ett blogginlägg. Jag har faktiskt aldrig förstått poängen med bloggar.

Det är klart att jag läser bloggar. Det har jag gjort under lång tid. Framförallt har jag följt en handfull berömda utvecklare såsom Joel Spolsky, Jeff Atwood och Scott Hanselman. Det är intressant att läsa om nya tekniker, deras utmaningar och hur de utvecklas. Att ha tagit del av deras erfarenheter har definitivt gjort mig till en bättre utvecklare, projektledare och chef. Men jag har aldrig tänkt på att jag själv skulle kunna bidra med något. Jag har väl inget att säga?

Ända tills jag såg Scott Hanselmans föredrag på Channel9 om varför alla utvecklare behöver ha en blogg.

Jag insåg plötsligt att jag faktiskt redan skriver en hel del. Jag delar också med mig av kunskap och erfarenheter. Men jag gör det i slutna grupper. Jag skickar mail till mina kollegor eller skriver små kom-ihåg dokument för mig själv. I föredraget säger Scott  ”Stop wasting keystrokes!”. Med det menar att man som utvecklare alltid skall försöka att nå och involvera så många som möjligt. Skriv mycket hellre ett öppet blogginlägg för hela världen och maila länken till dina kollegor i stället.

Att dela kunskap på Internet har många fördelar.

  • Du bidrar till allas vår kollektiva kunskap. Din erfarenhet blir sökbar och kan hjälpa andra.
  • Du kan få synpunkter och återkoppling från en större grupp och därmed kan både du och dina kollegor lära er mer, utan att anstränga er mer.
  • Din kunskap och erfarenhet följer med dig även fast du byter jobb. Om du endast skickat mejl hade de legat kvar inlåsta innanför en brandvägg.
  • Du främjar din karriär genom att visa att du finns och vad du kan, för fler än dina närmaste kollegor.
  • Du utökar ditt personliga nätverk. Att vara utvecklare kan ofta vara ett ensamt, och inte sällan missförstått, arbete.

Vad tycker du? Bör alla utvecklare ha en blogg? Nu har i alla fall jag det.

Annons
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: